Moj novi tattoo je izblijedeo!

Vecina tattoo majstora ce vam u glavnom pravilno reci kako da postupate sa tetovazom u procesu zarastanja, i kako ce to da izgleda. Reci ce vam da mazete vazelinom (nikako!), jekodermom (ja ga savjetujem), A&D preparatima, bejbi uljem, (hidrociklinom (nikako!), i verovatno jos bar 20 preparata za mazanje u prve dvije nedelje. Reci ce vam da ne izlazete suncu, da se ne kupate u bazenu, moru, da ne skidate kraste, itd, i u pravu su. Ali ono sto vam nece reci, ili ne znaju, je da kada spadne krasta TETOVAZA JOS NIJE POTPUNO ZARASLA.

Tako je. Kada spadne krasta, ostaje jos nekoliko dana do potpune obnove koze. Da objasnim. Kada krasta spadne, ostaje sloj mrtve koze. Kao kada se izgori na suncu, pa posle ljustenja ostane onaj belicasti sloj na kozi koji se peruta- to je sloj mrtve koze. Isto se desava i sa tetovazom, i upravo taj sloj odmah nakon spadanja kraste cini da nov tattoo izgleda bledje, cak maglicasto. Ali jos nekoliko dana strpljenja i nege, i sve dolazi na svoje. I taj sloj koze se isperuta, i tattoo ce da pokaze prave boje. I tada je proces zarastanja zavrsen, zar ne?

Pa, ne bas. Povrsina je zarasla, ali u dubljim slojevima jos nije.

U osnovi tattoo je oziljak sa bojom. Koza je izbusena dok su igle ubrizgavale pigmente. Oziljcima treba oko godinu dana da zarastu, tako da iako se na dodir cini da se koza obnovila, ona u dubljim slojevima jos uvek zarasta. (Kada me ljudi pitaju koliko ne smeju na sunce, ja uvek kazem sto duze to bolje)

E, sad, u ovom periodu ili mozete reci "ma, jebi ga, zaraslo je" pa otici na Adu ili more i UPROPASTITI tetovazu, a mozete i povesti racuna o vasoj novoj investiciji. Licni izbor.

U svim preparatima koji se koriste sa mazanje u toku zarastanja, najbitniji je vitamin E
Vitamin E

Vitamin E je anti oksidant. Njegovu delotvornost pomaze askorbicna kiselina i selenijum. On sprecava oksidaciju polinezasicenih masti u organizmu, odrzava integritet vitamina A u organizmu i omogucava normalno zgrusavanje krvi. Njegova kolicina u telu zavisi od kolicine cinka.

Ovo je kratka lista onoga sto vitamin E radi:

* pomaze zarastanju akni
* sprecava zgrusavanje krvi (u krvnim sudovima, ne pri zarastanju)
* stiti tkiva od oksidacije
* pomaze stvaranje crvenih krvnih zrnaca
* povecava izdrzljivost i snagu (momci, devojke se raduju)
* leci opekotine i rane
* smanjuje staracke pege
* kod beba sprecava osip od pelena
* smanjuje oziljke
* pomaze normalan rast i razvoj

Mozete biti odgovorni i voditi racuna o tetovazi, i ona ce izgledati dobro, dugo, dugo vremena, ili biti pozer pa ici na plazu sa svezom tetovazom, i onda se pitati "pa kako su onom momku boje onako dobre, a ja setam fleku".